Η Veroniki Holding γιορτάζει φέτος την 75η επέτειο – PetroGaz

Η Veroniki Holding γιορτάζει φέτος την 75η επέτειο από την ίδρυση της ButanGas.

Σημαντική επέτειος για την εταιρεία που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων εταιριών στην ιταλική αγορά του Υγραερίου, που είναι το καύσιμο μετάβασης για την απεξάρτηση από τον άνθρακα το 2050.

Εκτός από το υγραέριο, ο Όμιλος έχει διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του και είναι παρών σε διάφορους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ιστορία της ButanGas ξεκίνησε στην Ιταλία στις 13 Δεκεμβρίου 1948, χάρη στην εξαιρετική διαίσθηση του Καθηγητή Ιωσήφ Κωνσταντίνου Δραγάν, ο οποίος, μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Βουκουρεστίου, και έχοντας λάβει υποτροφία το 1940, μετακόμισε στην Ιταλία για να σπουδάσει Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Δραγάν αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τις μεγάλες δυνατότητες του υγραερίου και χάρη στο πρωτοποριακό του πνεύμα, αποφάσισε να ιδρύσει τη ButanGas S.p.A. Στην πραγματικότητα, είχε διαισθανθεί τις μεγάλες δυνατότητες αυτού του καυσίμου, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν ελάχιστα γνωστό, αλλά έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα οικιακά καύσιμα, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία του να αναπτυχθεί γρήγορα και να γίνει ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στον κλάδο. Το γεγονός αυτό ευνόησε τη διάδοση ενός καυσίμου που μπορούσε να φτάσει σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχε δίκτυο διανομής αερίου και έκανε την αγορά να απογειωθεί, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας μετά τον πόλεμο. Από εκείνη τη στιγμή, η ιστορία της ButanGas είναι μια ιστορία οράματος, δέσμευσης και ανάπτυξης.
Η μακρά ανθρώπινη και βιομηχανική ιστορία της ButanGas συνεχίζεται σήμερα κάτω από την ομπρέλα της Veroniki Holding, η οποία ιδρύθηκε στο Μιλάνο τον Μάρτιο του 2010, ως η μοναδική δομή συντονισμού του Ομίλου από την Δρ. Daniela Veronica Gusa de Dragan, η οποία ηγείται του Ομίλου εδώ και 30 χρόνια, έχοντας λάβει την εμπιστοσύνη και την εντολή απευθείας από τον Ιδρυτή.
Η διοίκηση της Veroniki Holding αποτελείται σήμερα από: την Δρ.Daniela Veronica Gusa de Dragan, Εκτελεστική Πρόεδρο, τον Μηχ. Χρίστο Χριστοφίδη, Γενικό Διευθυντή, τον Δρ.Paolo Pellegrini, Διευθυντή Ανάπτυξης και Εσωτερικού Ελέγχου Αγοράς Υγραερίου, τον Δρ.Riccardo Gerosa, Οικονομικό Διευθυντή, τον Δικ.Alberto Gallazzi, Διευθυντή Νομικών Υποθέσεων, τον Μηχ.Mario Caruggi, Διευθυντή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον Δρ.Francesco Lopez, Διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
Η Veroniki Holding βρίσκεται στην κορυφή ενός πολυεθνικού Oμίλου με 1.420 εργαζόμενους, σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Γερμανία, Πολωνία, Σερβία, Αυστρία, Γαλλία και Ισπανία), όπου δραστηριοποιείται στον τομέα του υγραερίου, των ακινήτων, της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική και φωτοβολταϊκή ενέργεια), καθώς και στον τομέα της ναυτιλίας, της υγείας, της συσκευασίας τροφίμων r-PET και PP, του πολιτισμού και της διδασκαλίας.
Η διανομή υγραερίου αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του Ομίλου. Στον τομέα αυτό, εκτός από την Ιταλία με την ButanGas, η Veroniki Holding συντονίζει τις θυγατρικές της στην Ελλάδα με την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στη Ρουμανία με την ButanGas Romania, στη Γερμανία με την DrachenGas, στην Πολωνία με την DragonGaz, στην Αυστρία με την PropanGas και στη Σερβία με την ButanGas International. Με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος με την πάροδο των ετών έχει εδραιώσει την παρουσία του και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επενδύοντας σε έργα που περιλαμβάνουν την αιολική ενέργεια με ένα πάρκο 25 MW στη Ρουμανία, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011, την υδροηλεκτρική ενέργεια με 7 σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ιταλία και την φωτοβολταϊκή ενέργεια με ένα πάρκο στην Κατάνια.
Από το 1948, έτος ίδρυσης, η ιδιοκτησία του Ομίλου παραμένει στα χέρια της ίδιας οικογένειας, η οποία επιβεβαιώνει τις αξίες του χρόνο με το χρόνο, και ιδίως με την αποστολή να δημιουργεί αξία με ακεραιότητα προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων, με στόχο να είναι ένας οργανισμός όλο και πιο αποτελεσματικός, ισχυρός, ευαίσθητος στο περιβάλλον και βιώσιμος.

Υγραέριο: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Σήμερα το υγραέριο θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας και λόγω των χαρακτηριστικών του, μπορεί να είναι μία από τις “ενέργειες του μέλλοντος” που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό που το καθιστά πολύτιμο, είναι ότι αποτελεί το πιο βιώσιμο ορυκτό καύσιμο, και επομένως μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα πολύτιμη υποστήριξη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το υγραέριο μπορεί να θεωρηθεί το καύσιμο μετάβασης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές το 2050. Θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα, με την ελπίδα ότι, μαζί με άλλα εναλλακτικά αέρια καύσιμα, θα αντικαταστήσει σταδιακά τα πιο ρυπογόνα υγρά και στερεά καύσιμα.
Το υγραέριο είναι στην πραγματικότητα ένα υποπροϊόν της εξόρυξης και διύλισης του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και αν δεν ανακτηθεί θα καεί και θα χαθεί. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά καύσιμα, το Υγραέριο έχει χαμηλές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και άκαυστων υδρογονανθράκων. Επίσης, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (Nox), διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και λεπτών σωματιδίων είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που σχετίζονται με τη χρήση άλλων καυσίμων και έτσι το υγραέριο δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε μια έννοια μετάβασης που θα είναι ισότιμη και δίκαιη για όλους. Πράγματι, μέχρι το 2050, τα υγρά, τα αέρια και τα στερεά καύσιμα διαφόρων τύπων θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά στον ενεργειακό συνδυασμό, διότι, αν και είναι αληθές ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν πολύ, είναι εύκολο να προβλεφθεί ότι δεν θα επαρκούν για το σενάριο Μηδενικών Εκπομπών (Net Zero) μέχρι το 2050. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την ανάλυση ολόκληρης της αλυσίδας, δηλαδή της ουδετερότητας των καυσίμων, της τεχνολογικής ουδετερότητας και της ανάλυσης του κύκλου ζωής. Αυτή η τελευταία πτυχή θα πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο σύγκρισης, για τη λήψη όλων των αποφάσεων: δεν υπάρχουν μόνο αστικές περιοχές, αλλά υπάρχουν και οι αγροτικές περιοχές, που αριθμούν περίπου 137 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και για τις οποίες απαιτούνται ειδικές πολιτικές ad hoc. Το υγραέριο είναι το καύσιμο μετάβασης, για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διότι, μαζί με το BioLPG /Βιολογικό Υγραέριο, είναι μια διαθέσιμη και οικονομική πηγή ενέργειας, που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών από περιοχές εκτός δικτύου, χάρη στην ευκολία μεταφοράς και αποθήκευσής του σε υγρή κατάσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Ο Όμιλος, μέσω συνδεδεμένων πολιτιστικών φορέων – όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Δραγάν, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Δραγάν και το Ίδρυμα Στρατηγού Stefan Gusa – υλοποιεί έργα που συμβάλλουν στη διάδοση του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και όλων εκείνων των αξιών, στις οποίες ο Όμιλος Δραγάν έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει τη δική του φιλοσοφία.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, ο Decebalus REX, η γιγάντια απεικόνιση του προσώπου του Decebalus, του τελευταίου Βασιλιά των Δάκων, που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον καθηγητή Ιωσήφ Κωνσταντίνο Δραγάν. Το μνημείο είναι μοναδικό για τις διαστάσεις του, έχει ύψος 42,9 μέτρα και πλάτος 31,6 μέτρα και είναι σήμερα το ψηλότερο μεγαλιθικό έργο στην Ευρώπη. Ο Decebalus REX είναι σκαλισμένος σε έναν βράχο που δεσπόζει σε μια καμπή του Δούναβη, στην Orsova της Ρουμανίας.
Ο Όμιλος δίνει επίσης μέγιστη προσοχή στο θέμα της Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, παιδικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα, αναφέρουμε τη δημιουργία 5 εργαστηρίων κλινικής παθολογίας με εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης τελευταίας τεχνολογίας, και 3 σχολικών κέντρων για παιδιά του δρόμου στην Ινδία – έργα που διαχειρίζεται και υλοποιεί η Katia Ambrosini και η ομάδα της Skychildren Onlus Monza. Αλλά και στον τομέα της υγείας, σημαντική είναι η δωρεά στο Ίδρυμα Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου IRCCS, ενός ρομποτικού συστήματος για τη χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών παθολογιών. Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του έργου είναι ο Δρ.Καθ.Ugo Pastorino, ο οποίος, με τον επαγγελματισμό και τη διαθεσιμότητά του, λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Χάρη σε αυτή τη δωρεά, η δημόσια υπηρεσία θα μπορέσει να βελτιώσει τις θεραπείες της. Ένα ισχυρό και εξαιρετικά πολύτιμο μήνυμα για το πώς οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλείψεων του δημόσιου τομέα.

www.butangas.it
www.veronikiholding.com

Ακολουθήστε την PetroGaz σε