Υγραεριοκίνηση

FAQ’s για Υγραεριοκίνηση

Πωλούνται εργοστασιακά μοντέλα με καύσιμο κίνησης & το υγραέριο?

Αρκετές εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων παράγουν πλέον αυτοκίνητα διπλού καυσίμου (βενζίνης & υγραερίου).

Ισχύει ο δακτύλιος για τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με υγραέριο?

Τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο υπόκεινται στις διατάξεις του Φ.Ε.Κ. 1467Β/2012

Είναι νόμιμη διαδικασία?

Πρόκειται για 100% νόμιμη διαδικασία εφόσον η μετατροπή πραγματοποιείται από αδειούχο εγκαταστάτη και γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του 411 Β Φ.Ε.Κ./2000. Εξάλλου το αυτοκίνητο, στο οποίο έγινε η μετατροπή ελέγχεται στα ΚΤΕΟ και η δυνατότητα του να κινείται με υγραέριο αναγράφεται και στην άδεια κυκλοφορίας του.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει η μετατροπή του αυτοκινήτου μου?

Η διαδικασία μετατροπής διαρκεί συνήθως 1 με 2 εργάσιμες ημέρες και εξαρτάται από τον τεχνικό που θα επιλέξουμε και τον τύπο του οχήματος μας.

Πως καταλαβαίνω ότι τελειώνει το υγραέριο?

Συνήθως υπάρχει φωτεινή ένδειξη στάθμης του υγραερίου, η οποία ειδοποιεί τον οδηγό όταν η ποσότητα του υγραερίου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πόσο χρόνο διαρκεί ο ανεφοδιασμός του ρεζερβουάρ μου?

Ο χρόνος ανεφοδιασμού δεν διαφέρει από το χρόνο ανεφοδιασμού ενός συμβατικού οχήματος.

Η μετατροπή επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα?

Κατά τη λειτουργία ενός συμβατικού οχήματος με υγραέριο η απόδοση είναι δυνατόν να μειωθεί ανεπαίσθητα στην περίπτωση χρήσης συσκευών υγραεριοκίνησης παλαιότερης τεχνολογίας.

Τι συντήρηση απαιτείται?

Το σύστημα τροφοδοσίας υγραερίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση με βασική ανάγκη την αλλαγή κάποιων φίλτρων κάθε περίπου 20.000 χλμ. με 25.000 χλμ.

Μπορεί το υγραέριο να καταστρέψει την μηχανή του αυτοκινήτου μου?

Η «καθαρή» καύση του υγραερίου δεν αφήνει κατάλοιπα στους κυλίνδρους του κινητήρα, κάτι που συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του.

Ισχύει η εγγύηση του κατασκευαστή?

Πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν έτοιμα μοντέλα υγραερίου – βενζίνης με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου, και πλήρη κάλυψη. Σε οχήματα που έχει πραγματοποιηθεί μετατροπή, το σύστημα του υγραερίου καλύπτεται από την εγγύηση του κατασκευαστή του, ενώ ενδέχεται να εξαιρούνται κάποια τμήματα του κινητήρα (ανάλογα με την μάρκα και το συνεργείο που πραγματοποιήθηκε η μετατροπή).

Αν μετατρέψω το όχημα μου σε υγραερίου θα μπορεί να λειτουργεί με το αρχικό του καύσιμο (βενζίνη κτλ.)?

Το υγραέριο μπορεί να τροφοδοτήσει συμβατικούς κινητήρες δίχως κανένα απολύτως πρόβλημα. Η μετατροπή του οχήματος σε υγραεριοκίνητο δεν απαιτεί κατάργηση τμημάτων του κινητήρα, αλλά τοποθέτηση συμπληρωματικών μηχανισμών, γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε αυτόματα από το ένα καύσιμο στο άλλο, που εκτός από τα οικονομικά οφέλη του υγραερίου αυξάνει την αυτονομία του οχήματος μας κατά τουλάχιστον 60%.

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη?

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αποτελεί βασικό παράγοντα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο εκπέμπουν περίπου 15% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και έως 35% λιγότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟX) σε σχέση με τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη, επίσης οι εκπομπές βασικών ρυπογόνων παραγόντων μπορεί να είναι μειωμένες έως και κατά 90% στα οχήματα που κινούνται με υγραέριο συγκριτικά με τα συμβατικά οχήματα(Lim et al., 2006).

Σε πόσο διάστημα θα κάνω απόσβεση του κόστους της μετατροπής?

Αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται άμεσα από το είδος του οχήματος και τον τύπο χρήσης του. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση κατάσταση πάντως θα μπορούσαμε να πούμε πως η χρήση ενός υγραεριοκίνητου οχήματος στοιχίζει περίπου 40% λιγότερο από αυτήν ενός συμβατικού, θέτοντας το χρόνο απόσβεσης σε λιγότερο από τα 2 έτη.

Ποιο είναι το κόστος μετατροπής?

Η συνεχείς εξέλιξη και βελτίωση των συσκευών υγραερίου έχει φέρει το κόστος της μετατροπής σε ιδιαιτέρως προσιτά επίπεδα σε τιμές που αρκετές φορές αναλόγως με τον τύπο του οχήματος δεν υπερβαίνουν τα 600€.

Πόσο χώρο καταλαμβάνει το ρεζερβουάρ υγραερίου?

Ο χώρος που καταλαμβάνεται από το ρεζερβουάρ υγραερίου διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του. Τα ρεζερβουάρ παράγονται σε διάφορες διαστάσεις με χωρητικότητες που αρχίζουν από τα 30 λίτρα. Η εκτίμηση του μεγέθους και του τύπου γίνεται με βάση τις ανάγκες του οδηγού, αλλά και τους διαθέσιμους χώρους του αυτοκινήτου.

Που μπορώ να ανεφοδιάζομαι?

Τα πρατήρια υγραερίου στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς. Η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ κατέχει δυναμικά το 40% της αγοράς Autogas σε όλη την Ελλάδα εφοδιάζοντας με ασφάλεια και ποιότητα τα 120 και πλέον πρατήρια υγραερίου.